Luchtdicht bouwen
Er is momenteel veel te doen over luchtdicht bouwen: het systeem om je woning zo te maken dat warmte en comfort binnen blijft en kou, tocht, vocht en (fijn)stof buiten. Of als hert buiten warm is: de warmte buiten houden en de koele lucht binnen. Met Luchtdicht Bouwen krijg je een energiezuinig, comfortabel en geluidswerend huis .
Het klinkt gemakkelijk, en eigenlijk is dat ook zo. Met gebruik van de juiste materialen zorg je er voor dat de binnenzijde van de woning dampdicht is afgewerkt en de buitenzijde waterdicht en damopen. Bij Arnhem Afdichtingen hebben we niet alle materialen voor een compleet luchtdicht huis, maar wel een breed assortiment producten die hier goed bij kunnen helpen.
Hoe doe je dat dan, luchtdicht bouwen?
Door het op de juiste manier afdichten van alle ongewenste naden, kieren en spleten in de woning, waardoor de koude buitenlucht niet naar binnen kan en de duur verwarmde binnentemperatuur lekker in huis blijft. Bij nieuwbouw kan daar in een vroeg stadium rekening mee gehouden worden, bij renovatie vraagt het vaak om wat meer innovatief denkwerk.
De drie belangrijkste elementen voor luchtdicht bouwen
Voor zowel nieuwbouw en renovatie zijn er drie belangrijke onderdelen voor luchtdicht bouwen:
- Zorg voor een luchtdicht gebouw door alle naden, kieren en spleten op de juiste manier af te dichten: met dampdichte materialen aan de binnenzijde en dampopen materialen aan de buitenzijde. Zo zorg je er voor dat in de winter de warme lucht binnen blijft en in de zomer de warme lucht buiten (en de koele lucht binnen).
- Voegen rondom gevelelementen en voegen tussen gebouwdelen moeten thermisch goed geisoleerd worden, zodat de thermische waarde van de voeg gelijk is (of beter) dan de ernaast gelegen bouwdelen: een voeg tussen muur en kozijn moet zo gemaakt worden dat de thermische waarde gelijk of beter is dan die van het kozijn en de muur. Zo voorkom je het ontstaan van condensatie in de gevel van het gebouw. Condensatie zorgt voor verlies van de isolatiewaarde, en dat wil je voorkomen.
- De buitenzijde van het gebouw ga je nooit een compleet waterdicht huis kunnen maken, maar met de juiste materialen is een dampopen en waterdichte schil – vergelijk maar met een regenjas - te maken voor het gebouw. Deze regenjas moet dampopen zijn zodat condens in de gevel naar buiten kan, waardoor de isolatiewaarde beter wordt.
Als ibijkomend voordeel is het huis na het luchtdicht maken ook beter akoestisch geisloeerd.
Passief huis/passief bouwen
Een veelgebruikte term is passief huis of passief gebouw: dat is
- een huis dat thermisch zeer comfortabel is door het ontbreken van kieren en koudebruggen
- een huis dat zeer goed geisoleerd is
- een huis met een zeer gezonde binnenlucht door gebalanceerde ventilatie
- een huis dat door bovenstaande enorm energiezuinig is
Om dit optimaal te bereiken wordt er goed gekeken naar de locatie en de ligging van het gebouw, de zonering van de ruimtes in het huis en gebruik gemaakt van op elkaar afgestemde (isolatie)materialen. Bij nieuwbouw is dit nog wel te doen, bij renovatie van een bestaand gebouw wordt het al snel ingewikkeld. Een passief huis wordt bij voorkeur georienteerd op het zuiden gebouwd, met grote ramen aan de warme zuidkant en kleinere ramen aan de noordzijde om maximaal gebruik te kunnen maken van de natuurlijke energie. Bij een bestaand gebouw is dit meestal moeilijk of niet te realiseren.
Welke materialen heeft Arnhem Afdichtingen voor Luchtdicht Bouwen?
Dampdichte en dampopen folies hebben we niet. Isolatieplaten hebben we ook niet. Maar wel:
- Dampopen en dampdichte tapes voor het aan elkaar plakken van folies, het plakken van folies op diverse ondergronden, tapes voor spinvliesfolies, aluminium tapes voor isolatiematerialen of tapes voor het plakken van folies op vlakke of onregelmatige ondergronden. Alle tapes worden gekenmerkt door een extreme kleefkracht, goede UV bestendigheid (voor de tapes die buiten gebruikt worden) en een scherpe prijs
- Compressieband voor slagregendichte afdichtingen die voldoen aan de norm BG1 (wind en slagregendicht tot 600 Pa) of zelfs tot 1350 Pa, of brede 3D compressiebanden die rondom het kozijn geplakt worden waardoor in een keer de binnenzijde dampdicht en de buitenzijde dampopen is afgedicht
- Butyltapes voor voegen tussen gevelelementen en draagconstructies in gebouwen die lucht-, water- en dampdicht afgewerkt moeten worden.
- Kozijntapes die aan de binnen- of buitenzijde van het kozijn geplakt worden om een dampdichte (binnen) of dampopen (buiten) afdichting te maken rondom het kozijn.
- Of Flexibele PUR-schuimen voor thermisch isolerende afdichting rondom kozijnen, in dakconstructies of andere bouwkundige constructies, maar ook als afdichting bij scheidingswanden en vloer/plafond/muur, of doorvoeren van buizen en leidingen
- Diverse kitten voor luchtdicht bouwen: om folies te plakken op onregelmatige ondergronden, om dampdichte afdichtingen te maken bij diverse voegen, speciale beglazingskitten voor correcte beglazingssystemen, voor het verlijmen van isolatieplaten enz
- Verschillende celbanden voor diverse thermisch isolerende afdichtingen: PVC celband, MetalStud band, AGP200 afdichtingsband, PE beglazingsband voor het plaatsen van isolatieglas